Pantene SILNÁ A KRÁSNÁ 
Renata

sdílejte:

Příběh Renaty, silné a krásné ženy s onkologickým onemocněním.

Jmenuji se Renata a je mi 41 let. Moje cesta onkologické pacientky se započala již před téměř osmi lety, kdy jsem si jednoho večera ve sprše nahmatala bouli v prsu. Protože jsme v rodině měli zkušenost s rakovinou prsu, ihned jsem se objednala na ultrazvukové vyšetření. Už tam jsem z pohledů a reakcí lékařky pochopila, že mám nejspíš problém, podstoupila jsem biopsii a po deseti dnech obdržela diagnózu karcinom prsu. V prvních dnech jsem se dostala na samé dno. I přes podporu rodiny a přátel jsem měla pocit, že jsem selhala, že je to nějaký trest. Brečela jsem snad 14 dní v kuse. Přečkali jsme jedny slzavé vánoce a hned zkraje roku 2015 začala léčba. Nejprve jsem podstoupila 4 dávky chemoterapie, se všemi nežádoucími účinky, co k tomu patří – takže první ztráta vlasů, nevolnost, nechutenství a únava. Na jaře mne čekala operace – na doporučení lékařů jsem podstoupila oboustrannou mastektomii a pokračovala jsem v léčbě dalšími 12ti chemoterapiemi a roční biologickou léčbou. Celkové mi tedy léčba zabrala rok a půl. Pak nastal tolik vytoužený návrat k běžnému životu. Změnila jsem profesi, přizpůsobila jsem pracovní tempo svým možnostem a celkově jsem se zklidnila a získala jsem nadhled. Postupně jsem si vyřešila rekonstrukci prsů a dostala jsem zpátky do relativně dobré kondice. Díky nemoci jsem poznala mnoho nových lidí, a rozhodla jsem se o své zkušenosti otevřeně mluvit a pomáhat dalším pacientkám. Byla jsem členkou několika pacientských organizací a také podpůrných facebookových skupin. V roce 2020 jsem se stala členkou týmu Nebýt na to sama, který v Brně zprostředkovává onkologickým pacientkám různé aktivity pro jejich snadnější cestu léčbou a rychlejší návrat k normálnímu životu. Nemoc se letos ale znovu ozvala. Na jaře mi při pravidelné kontrole zjistili v prsu lokální recidivu. Opět tedy následovala operace a nyní procházím zajišťovací chemoterapií a biologickou léčbou. Už to zdaleka není tak těžké, jako poprvé. Už doma všichni víme, že se to prostě může stát a že zase udělám maximum proto, abych byla zase v pořádku. Snažím se myslet pozitivně a pracovat na svém přístupu k sobě i k životu. Nemoc mě stále učí mít se ráda a já s vděčností tuto zkušenost přijímám.

Jak jsi nesla ztrátu vlasů?

První ztrátu vlasů jsem nesla velmi špatně. Jako by nestačilo, že se člověk musí vyrovnat s nemocí, náročnou léčbou, strachem. Musí přijít ještě o vlasy a ukázat celému světu – jsem nemocný. Takto by se asi daly shrnout moje pocity. Sice jsem si pořídila paruku, ale vůbec mi nesedla a bylo mi v ní nepříjemně. Postupně jsem si zvykla na nošení šátků, ale pořád jsem vnímala, že šátek vzbuzuje pozornost. Co mi hodně vadilo byly soucitné pohledy.

Nyní při druhé léčbě už jsem ztrátu vlasů nijak dramaticky neprožívala, vlasy jsem si sama oholila a rozhodla jsem se navštívit kadeřnický salon a vybrat si novou paruku. Paní kadeřnice mi pomohla s výběrem a s parukou jsem velmi spokojená. Když jsem se v ní poprvé uviděla, napadlo mne, že zase vidím sama sebe. To mě potěšilo.

Co ti pomohlo se se ztrátou vlasů vyrovnat?

Vzpomínám si, že takovým zlomovým okamžikem pro mne byl rozhovor s jinou pacientkou, o několik let mladší než jsem byla já, která mi řekla, že zatímco já se lituji nad ztrátou vlasů, ona kvůli nemoci přišla o možnost mít děti. Tehdy jsem si uvědomila, že ani ztráta vlasů, ani odstranění prsů není nic, co by se nedalo zvládnout. Hlavní je, že mám dvě zdravé děti.

Co bych vzkázala?

Vzkázala bych všem ženám, že naše ženská síla není o vlasech, nebo o dokonalých křivkách. Skrývá se v našich srdcích. Jsme statečné a zvládneme hrozně moc. Když už Vás potká tato zkušenost doprovázená ztrátou vlasů, zkuste najít dobrý salón a zkoušejte paruky dokud nenatrefíte na tu pravou. Možností je dnes spousta. A když Vám paruka nevyhovuje, nebojte, i v šátku, nebo s holou hlavou budete pořád sama sebou!

Co pro tebe osobně znamenají vlasy? Dovedeš si představit, že bys o ně přišla? S touto skutečností se vyrovnává celá řada žen, které o vlasy přišly v důsledku onkologického onemocnění nebo následné léčby. Právě jim je věnován projekt Pantene SILNÁ A KRÁSNÁ, který aktuálně probíhá ve spolupráci s Nadačním fondem Daruj vlasy.

 

Nejen ostříháním a darováním vlasů je teď možné ženám, které o vlasy přišly, pomoci navrátit pocit sebevědomí, síly a krásy – ale také lze pomoci právě nákupem výrobků značky Pantene v drogeriích Teta v čase trvání kampaně do 26.9., kdy Pantene věnuje 2Kč z každěho prodaného produktu v drogerii teta na výrobu paruk z pravých vlasů pro onkologické pacientky.

Je to maličkost, ale když se spojíme, dokážeme hodně. 🙂 Třeba potěšit několik žen a dopřát jim zpátky krásné vlasy.

Víc najdeš na instagramu: @telospribehem
Poslechnout si můžeš i PODCAST, kde se s Renatkou více bavíme a ztrátě vlasů.

#spoluprace, #silnaakrasna, #powerofhair, #darujvlasy, #Pantene